Hasiči z výsadku opustili požiarovisko

24.07.2007 Levoča

Slovenský raj 24. júla (TASR) - Ranný letecký monitoring miesta požiaru v lokalite Koč v Slovenskom raji potvrdil, že oheň sa v noci rozšíril a zasiahol plochu asi tri hektáre.
Dnes ráno nasadili na likvidáciu požiaru v bezprostrednej blízkosti Národnej prírodnej rezervácie Sokol takmer 70 hasičov z Popradu, Levoče, Spišskej Novej Vsi, Banskej Bystrice, Prešova, Záchrannej brigády v Humennom a Modulu leteckého hasenia. Na mieste je osem cisterien. Krátko po pol siedmej ráno vysadili na vrchol požiaroviska 21 príslušníkov Modulu leteckého hasenia, ktorí mali likvidovať oheň v súčinnosti s troma vrtuľníkmi. Dva z nich sú vojenské a jeden patrí súkromnej firme.
\"Súčasná situácia na mieste požiaru je veľmi zlá. Je tam nepriaznivý vietor. Pre silné zadymenie bol ohrozený výsadok hasičov, ktorí museli opustiť požiarovisko kvôli vlastnej bezpečnosti, \" konštatoval operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Jozef Michlík. Dodal, že v súčasnosti 21 hasičov z Modulu leteckého hasenia schádza pešo do doliny.
Požiar, ktorý sa rozhorel v nedeľu v Slovenskom raji pravdepodobne po údere blesku, zasiahol z pohľadu ochrany prírody veľmi cenné územie. Horí asi 100 metrov od hranice Národnej prírodnej rezervácie Sokol. Ide o lokalitu, ktorá je navrhovaná do A zóny národného parku, teda do územia s najprísnejším stupňom ochrany.
 

Vyberte región